Energiteknik

Verdens første store CCS-anlæg i cementindustrien er under forberedelse i Norge

Udgivet: 2025-01-29 Opdateret: 2025-01-31 kl. 10:30

brevikccs mech færdiggørelse

Heidelberg Materials' meget omtalte CCS-anlæg til opsamling af kuldioxid på cementfabrikken i Brevik, Norge, er nu mekanisk færdiggjort. Projektet indfanger 400.000 tons kuldioxid om året og er et vigtigt skridt i retning af virksomhedens store investering i Slite på Gotland. Her vil cementfabrikken gå videre end netto-nuludledning i 2030 med et CCS-anlæg, der er fire gange så stort.

“Med CCS-investeringen i Brevik når vi en historisk milepæl. Brevik-fabrikken er den første i verden, der vil producere cement med CCS i industriel skala. Heidelberg Materials' investering viser, at det er muligt at transformere cementindustrien i stor skala," siger Karin Comstedt Webb, Vice President Heidelberg Materials Sverige og ansvarlig for ESG i Nordeuropa.

> Læs mere om Brevik CCS: Verdens første CO₂-fangstanlæg i cementindustrien

Det er særligt vigtigt at transformere cementindustrien, siger hun:
Karin Comstedt Webb (1)

“Cement er bindemidlet i beton, det mest udbredte og robuste byggemateriale i samfundet. Hvis vi kan eliminere de store kuldioxidudledninger, der opstår under cementproduktionen, vil det yde et væsentligt bidrag til at nå klimamålene.”

Omstillingen sker på flere niveauer. Fossile brændstoffer udfases til fordel for alternative og biogene brændstoffer. De største emissioner er procesemissioner, som frigives, når kalkstenen, som cement hovedsageligt består af, opvarmes. "I dag ser vi en spændende udvikling inden for alternative materialer til kalksten, f.eks. vulkansk aske og slagger, som kan reducere procesemissionerne. Men for at gå hele vejen til netto-nul og endda opnå negative emissioner er der brug for kulstofopsamling.

Hvor vigtig er din nuværende investering i CCS for klimaomstillingen?

“Meget stor, større end folk i almindelighed måske tror. Når Slite-fabrikkens kuldioxidudledning på op til 1,8 millioner tons opfanges hvert år, reduceres Sveriges kuldioxidudledning med 4 %! CCS-initiativet er en vigtig nøgle til at opfylde de svenske og europæiske klimamål og til at gøre det muligt for hele byggesektoren at omstille sig," siger Karin Comstedt Webb.

Kuldioxid udskilles fra røggasser, opsamles og lagres geologisk under havbunden

I fire år har Heidelberg Materials arbejdet på at bygge det nye CCS-anlæg på cementfabrikken Brevik, et par kilometer syd for Oslo. Anlægget er blevet integreret med den eksisterende fabrik under driften og er nu klar til at blive testet forud for idriftsættelsen i 2025.

 “Alt er nu på plads. Både selve kuldioxidopsamlingsanlægget og værdikæden til transport og lagring af kuldioxid. Og der er allerede stor interesse for vores nye produkt, CCS-cementen evoZero®, som gør det muligt at bygge med beton uden nettoudledning.”, siger Karin Comstedt Webb.

I Brevik har Heidelberg Materials valgt at bruge aminteknologi til at adskille kuldioxid fra andre gasser og vanddamp, der produceres under fremstillingen af cement.

20241202brevikccs-mech-completion0084 (2)

“Røggasserne får lov til at stige gennem en aminopløsning, som indfanger kuldioxiden. Den flydende blanding pumpes derefter til en cylinder, der ligner en stor kedel, hvor kuldioxiden adskilles fra aminerne. Kuldioxidgassen afkøles derefter og komprimeres under højt tryk til væske, som opbevares midlertidigt i tanke til transport," forklarer Karin Comstedt Webb.

Den opsamlede kuldioxid transporteres derefter til en mellemlagringsstation i Øygarden ud for Bergen i Norge og pumpes derefter ned til permanente geologiske lagringssteder under havbunden i Nordsøen.

Sidstnævnte styres af Northern Lights-konsortiet, der ligesom Brevik CCS er en del af den norske regerings Longship-program, som har til formål at skabe og udvikle Europas første komplette værdikæde for CO2-opsamling og lagring.

Cementfabrikken i Slite er næste skridt

Lærdommen fra Brevik CCS bruges til at udvikle et CCS-anlæg, der er mere end fire gange så stort, på Slite cementfabrik på Gotland. Slite-fabrikken producerer i øjeblikket omkring tre fjerdedele af Sveriges cementbehov. Målet er, at Slite CCS fra 2030 skal opfange fabrikkens samlede fossile og biogene kuldioxidudslip.

Den svenske energistyrelse tildelte for nylig Slite CCS-projektet et tilskud på 238 millioner svenske kroner til at forberede og udvikle de nødvendige tekniske, kommercielle og logistiske løsninger. En investeringsbeslutning er planlagt til 2026.

Hvad er de største udfordringer for Slite CCS?

“At få de nødvendige tilladelser og finansiering på plads i tide, og ikke mindst elforsyningen. Slite-fabrikkens klimaomstilling er helt afhængig af, at elnettet bliver opgraderet i god tid inden 2030 for at sikre tilstrækkelig adgang til elektricitet og strøm. Fabrikkens strømbehov vil stige fra de nuværende 45 MW til 250 MW, og det er derfor afgørende, at arbejdet med at sætte de to nye elkabler fra fastlandet til Gotland i drift holder tidslinjen frem til 2030”, siger Karin Comstedt Webb.

> Læs mere om Slite CCS: 4 % af Sveriges kuldioxidudledning skal renses

Både fabrikken i Brevik og Slite er i dag kunder hos Vattenfall.

“Vi har et godt og konstruktivt samarbejde med Vattenfall, da vi indkøber elektricitet med minimal klimapåvirkning og i fællesskab kan arbejde for en bedre strømbalance i nettet.”

 

 

Kontakt hos Heidelberg Materials: 
Katarina Roslund 
Communications Manager, dept of ESG and PANorthern Europe 
Katarina.roslund@heidelbergmaterials.com 

Hent artikel som PDF

Vil du gemme artiklen eller udskrive den? Hent artiklen via knappen nedenfor, så sendes den direkte til din email.