Europa-Kommissionen foreslår forenklinger af CSRD og CSDDD

Udgivet: 2025-05-09 kl. 09:20

Udsigt over Stockholm

EU's lovgivningsmæssige rammer for bæredygtighedsrapportering og virksomhedsansvar i værdikæden er under udvikling. Med den såkaldte Omnibus I-pakke har Kommissionen foreslået flere ændringer for at gøre reglerne mere praktiske at anvende - og samtidig udskyde indførelsen af dem for nogle virksomheder.

Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) og Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) er to af de mest omfattende bæredygtighedsregler i EU's grønne omstilling. De omfatter rapporteringskrav om klima, socialt ansvar og virksomhedsansvar - både i din egen virksomhed og i din forsyningskæde.

I april 2025 besluttede EU's lovgivende institutioner at udskyde ikrafttrædelsen af nogle af reglerne. Samtidig har Kommissionen foreslået justeringer af indholdet for at gøre det lettere at anvende reglerne på tværs af forskellige typer virksomheder og sektorer.

Forenklinger i CSRD: mindre kompleksitet, klarere retningslinjer

Omnibus I-pakken foreslår ændringer i anvendelsen af direktivet om bæredygtighedsrapportering for virksomheder (CSRD), både hvad angår indhold og de omfattede virksomheder. En vigtig ændring er reduktionen af direktivets anvendelsesområde - hvilket betyder, at en stor del af de virksomheder, der tidligere var omfattet, især blandt små og mellemstore børsnoterede virksomheder, nu foreslås udelukket. Samtidig foreslås der justeringer af de europæiske rapporteringsstandarder (ESRS) for at gøre dem mere tilgængelige:

  • Tydeligere instruktioner og definitioner i rapporteringsstandarderne.
  • Forenklede rapporteringskrav for små og mellemstore børsnoterede virksomheder (SMV'er)
  • Justeret tidsplan for implementering, afhængigt af virksomhedens størrelse.

De opdaterede tidslinjer betyder, at:

  • Store virksomheder med mere end 250 ansatte skal rapportere fra 2028 (for regnskabsåret 2027).
  • Børsnoterede SMV'er kan rapportere fra 2029.
  • Virksomheder, der allerede var underlagt de tidligere regler (NFRD), begyndte at rapportere fra regnskabsåret 2024 og er stort set ikke påvirket af denne udskydelse.

Justeringer af CSDDD: klarere fokus på forsyningskæden

CSDDD kræver, at virksomheder identificerer og håndterer menneskerettigheds- og miljørisici i deres værdikæder. Omnibus I foreslår flere justeringer, herunder

  • Due diligence bør primært gælde for direkte forretningspartnere. Dybdegående kontrol af indirekte leverandører er påkrævet, hvis der er troværdige oplysninger.
  • Virksomhedernes risikostyringsprocesser skal gennemgås mindst hvert femte år i stedet for hvert år.
  • Implementeringen for de største virksomheder er udskudt til 2028.
  • Klimaomstillingsplaner skal integreres i CSRD-rapporteringen for at konsolidere indholdet.

CSDDD vil blive indført i etaper. I første fase vil virksomheder med mere end 5.000 ansatte og 1,5 mia. euro i omsætning - eller 3.000 ansatte og 900 mio. euro - være omfattet. Medlemslandene skal implementere reglerne nationalt inden juli 2027.

En anden foreslået ændring er, at reglerne for civilretligt ansvar ikke længere vil blive fastsat på EU-niveau, men skal håndteres nationalt. Det betyder, at muligheden for at anlægge sag varierer mellem medlemslandene. Kravene til indsamling af oplysninger fra mindre leverandører vil også blive begrænset: Der vil kun blive anmodet om data, hvis der er klare risici, ifølge Kommissionens forslag.

Hvad betyder dette?

Det er for tidligt at sige præcis, hvordan Kommissionens Omnibus-forslag vil påvirke EU, da de nu først skal forhandles i og derefter mellem Europa-Parlamentet, medlemslandene og Europa-Kommissionen. Det er Kommissionens håb at indføre ændringer, der vil føre til større klarhed, proportionalitet og lettere anvendelse i praksis.

Hvad er det næste, der sker?

De tidsmæssige forskydninger er allerede besluttet. Forslagene til indholdsmæssige ændringer går nu videre til den almindelige lovgivningsproces. Det betyder, at Europa-Parlamentet, Ministerrådet (medlemsstaterne) og Kommissionen vil fortsætte med at arbejde med substansen i såkaldte trilogforhandlinger.

> Europa-Kommissionens side om Omnibus I-pakken

Vattenfalls syn på Omnibus I-forslaget

Vattenfall ser positivt på Europa-Kommissionens forslag om at justere dele af CSRD og CSDDD inden for rammerne af den såkaldte Omnibus I-pakke. For os er det vigtigt, at EU's rammer for bæredygtighed er klare, retssikre og håndhævelige - uden at sænke det overordnede ambitionsniveau for klima- og bæredygtighedsarbejdet og fortsat drive omstillingen i erhvervslivet fremad.

> Vattenfalls synspunkter på Omnibus om visse krav til virksomheders bæredygtighedsrapportering og due diligence

 

Hent artikel som PDF

Vil du gemme artiklen eller udskrive den? Hent artiklen via knappen nedenfor, så sendes den direkte til din email.