Ubegrundede påstande om miljøvenlighed bliver ulovlige

Udgivet: 2025-04-25 Opdateret: 2025-05-02 kl. 08:18

miljøkrav

I 2025 forventes EU-direktivet om grønne anprisninger at være færdigbehandlet og vedtaget. Det betyder, at alle EU-lande i løbet af få år vil have lovgivning, der regulerer, hvordan virksomheder kan markedsføre sig med bæredygtighedsanprisninger.

Mange forbrugere er interesserede i at træffe bæredygtige valg. De vil gerne belønne leverandører og producenter, som gør en indsats for at minimere deres miljøpåvirkning. Men der er ikke mange muligheder for at faktatjekke markedsføringsbudskaber, og derfor indfører EU nu strenge regler for, hvad virksomheder rent faktisk må sige om deres produkter og tjenester.

Hvad tæller som en miljøanprisning?

En miljøanprisning er, når en virksomhed siger, at deres produkt eller tjeneste har lille eller ingen miljøpåvirkning, eller at det er mere miljøvenligt end andre. Direktivet om grønne anprisninger, som vil blive færdiggjort i løbet af de kommende uger og måneder, vil kræve, at denne type anprisninger over for forbrugerne skal underbygges og verificeres på forhånd, før virksomhederne bruger dem i deres markedsføring.

 

Det er for tidligt at sige præcis, hvordan reglerne bliver, og hvem der skal fungere som tredjeparts-kontrollant, men kort sagt skal virksomhederne oplyse, hvilke undersøgelser der er foretaget for at beregne den reducerede miljøpåvirkning, vise produktets samlede miljøpåvirkning og om der er modstridende mål (for eksempel mellem klimapåvirkning og biodiversitet). Direktivet forventes også at give virksomhederne mulighed for at bruge godkendte anprisninger i alle EU-lande i stedet for at gennemgå yderligere forhåndsscreening.

Ud over tredjepartskontrol har EU-lovgiverne foreslået en forenklet verifikationsproces for mere simple miljøanprisninger. Det gælder f.eks. udsagn, der ikke kræver en fuld vurdering af produktets samlede miljøpåvirkning, ikke bygger på komplekse metoder, eller allerede er certificeret under eksisterende ordninger, hvor tredjepartskontrol er en mulighed. Nøjagtigt hvilke oplysninger, der skal gives, og hvordan de skal gøres synlige, vil blive besluttet under de afsluttende forhandlinger i Bruxelles i de kommende uger.

Konsekvenser af vildledende påstande om bæredygtighed

Virksomheder, der bryder reglerne, forventes at blive straffet med bøder eller ved at blive udelukket fra udbud og frataget offentlig støtte. Direktivet om grønne anprisninger supplerer direktivet om urimelig handelspraksis, der blev vedtaget i marts 2024, og som opstiller en liste over forbudte anprisninger over for kunder (B2C-anprisninger). Desuden er der regler for bæredygtighedsanprisninger i markedsføringen på nationalt plan, som varierer mellem EU-landene. 

De endelige forhandlinger om direktivet om grønne anprisninger begynder i Bruxelles i slutningen af januar og forventes at være afsluttet i løbet af foråret. Derefter skal medlemslandene implementere direktivet i national lovgivning. Tidsrammen for dette vil blive besluttet inden for rammerne af de kommende slutforhandlinger, men baseret på de tre EU-lovgivende institutioners holdninger kan de nye regler tidligst forventes at gælde for virksomheder i midten af 2027 og senest ved udgangen af 2028.

Tips til effektiv bæredygtighedskommunikation

Inden det kommende direktiv træder i kraft, er det en god idé allerede nu at overveje, hvordan din virksomhed bedst kan kommunikere jeres bæredygtighedsindsats – klart, troværdigt og dokumenteret.

Her er nogle ting, du kan tænke over:

  • Tag udgangspunkt i det, du rent faktisk gør, og design din kommunikation omkring det, i stedet for først at udtænke et budskab og derefter forsøge at finde dækning for det.
  • Undgå vage udtryk som bæredygtig, grøn eller miljøvenlig.
  • Hvis du har en vision (f.eks. at halvere udledningen inden 2030), skal du sørge for, at den er forankret i en metode og ikke bare et ønske.
  • Hvis du bruger CO2-kompensation, skal du være særlig omhyggelig med at kommunikere om det.

Vattenfalls holdning

Vattenfall mener, at regulering af grønne anprisninger kan motivere virksomheder til at tage ansvar og implementere reel, bæredygtig praksis, der gavner miljøet og skaber positiv forandring. Uden klare regler risikerer ubegrundede miljøudsagn at skabe forvirring hos forbrugerne og overskygge de virksomheder, der faktisk gør en indsats.

Læs Vattenfalls positionspapir om direktivet om grønne anprisninger: https://group.vattenfall.com/siteassets/corporate/who-we-are/public-affairs/vattenfall-eu-policy-position-on-the-green-claims-directive-proposal.pdf

.

 

Hent artikel som PDF

Vil du gemme artiklen eller udskrive den? Hent artiklen via knappen nedenfor, så sendes den direkte til din email.