Fra spild til gavn - potentialet i overskudsvarme

Udgivet: 2025-01-30 kl. 01:30

Gruppe af mennesker

Fremtidens energibehov vokser hurtigt, og for at reducere vores klimapåvirkning er vi nødt til at tænke innovativt. Halvdelen af verdens energiforbrug bruges i øjeblikket til at opvarme bygninger, hvilket viser det presserende behov for forandring og mere effektiv energiudnyttelse. For at opfylde FN's mål om at begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader skal vi derfor fordoble den bæredygtige varmeproduktion inden 2030.

En innovativ måde at reducere energispild på er at genbruge den varme, der naturligt genereres af mennesker og maskiner. I Europa og USA er der allerede flere projekter, hvor overskudsvarme fra områder med høj menneskelig aktivitet, som f.eks. indkøbscentre og metrostationer, genvindes og bruges til at opvarme nærliggende bygninger.

Datacentre som varmekilde

En anden stor kilde til overskudsvarme er datacentre. Disse energiintensive anlæg, som står for ca. 1,3 % af det globale elforbrug, er begyndt at bruge deres overskudsvarme i fjernvarmesystemer og andre industrielle processer. EU er også begyndt at kræve, at store datacentre skal rapportere om, hvordan de bruger deres overskudsvarme, hvilket kan fremme udviklingen af bæredygtige varmeløsninger.

“Der er i øjeblikket ikke noget fast niveau for, hvor meget [overskudsvarme] der skal genvindes, men jeg er sikker på, at der vil blive indført retningslinjer i den nærmeste fremtid. Det vil drive indsatsen for at identificere forskellige anvendelser af overskudsvarme," siger Mattias Vesterlund, forskningsdataspecialist ved Research Institutes of Sweden (RISE) og ICE Data Centre i Luleå.

Sofia Päivärinne, ansvarlig for Vattenfalls SamEnergi-tjeneste, siger:
“Varmegenvinding fra datacentre eller andre aktiviteter, der genererer overskudsvarme til fjernvarmesystemer, er en win-win-situation. For det pågældende datacenter eller den pågældende industri betyder det en økonomisk kompensation for et biprodukt, som ellers ville gå til spilde. Derudover hjælper denne type varmegenvinding med at reducere brugen af primærenergi, hvilket er positivt ud fra et bæredygtighedsperspektiv. Regionalt fremmer dette en cirkulær økonomi, hvor ressourcer bruges effektivt, og lokale energibehov opfyldes på en smartere måde, hvilket styrker den bæredygtige udvikling i nabolaget.”

> SamEnergi gør det muligt for dem, der har overskudsvarme, at sælge den varme, der ellers ville gå til spilde.

Stort potentiale, men udfordringer omkring ansvarsfordeling

Det er ofte en udfordring at fordele ansvaret inden for genbrugssystemer. Når overskudsvarme overføres, er der altid et samspil mellem en kilde - f.eks. et datacenter - og en modtager, som kan være alt fra en industribygning til et drivhus, hvor der dyrkes fødevarer, eller et fjernvarmenet. For at undgå misforståelser om ansvarsområder skal systemets grænser defineres omhyggeligt, så alle involverede ved præcis, hvad de er ansvarlige for, og hvordan samarbejdet skal fungere.

Firmaer, der allerede arbejder med genbrug af overskudsvarme, såsom EcoDataCenter, har demonstreret potentialet i at inkludere varmegenvinding i planlægningsfasen. Da de byggede deres fossilfrie datacenter i Falun i Sverige, etablerede de sig tæt på en pillefabrik, hvor overskudsvarmen kunne bruges til at tørre piller, hvilket bidrog til at reducere CO2-udledningen med 165 tons i 2023. Nu søger virksomheden flere samarbejder for at gøre endnu mere effektiv brug af overskudsvarmen.

Samarbejde om bæredygtig varmegenvinding

For at maksimere effektiviteten af genvinding af overskudsvarme er det vigtigt, at de involverede aktører ligger tæt på hinanden geografisk, så varmetab minimeres. Planlægning fra starten gør det også lettere at matche varmebehovet mellem forskellige aktiviteter og reducere energispild. John Wernvik, Marketing Manager hos EcoDataCenter, beskriver dette som en ny type samlokalisering, hvor industrier deler ressourcer for at øge deres effektivitet.

I takt med at brugen af AI og behovet for computerkraft stiger, vil elforbruget også stige. Derfor er det nødvendigt at fortsætte med at udvikle cirkulære løsninger til håndtering af overskudsvarme. "Jeg tror og håber, at genbrug af overskudsvarme vil blive en naturlig del af vores ansvar som industrielle aktører," siger Wernvik. "I fremtiden er vi nødt til at dele ressourcerne på en smartere måde for at skabe en bæredygtig udvikling." 


Kilde: The Edit - Fra gigabyte til megawatt: Hvorfor restvarme er hottere end nogensinde

 
 

Hent artikel som PDF

Vil du gemme artiklen eller udskrive den? Hent artiklen via knappen nedenfor, så sendes den direkte til din email.