Derfor ændres eltransmissionsmodellen til en flowbaseret kapacitetsberegning

Udgivet: 2024-11-11 Opdateret: 2024-11-12 kl. 10:39

Elektricitetsnettet

I oktober indføres flowbaserede kapacitetsberegningsmetoder i alle nordiske lande. Målet deler sig I tre. At udnytte kapaciteten i elnettet bedre. At distribuere mere vedvarende elektricitet på en pålidelig måde. Og endelig at overføre mere elektricitet mellem forskellige elprisområder.

Overgangen til flowbaseret kapacitetsberegning var planlagt til november 2023, men blev udskudt til oktober 2024, da der var brug for mere tid til at tilpasse forskellige IT-systemer og processer. Nu er ændringen nært forestående, men hvad betyder det for elkunderne?

Hvad er den flowbaserede kapacitetsberegning?
Der er grænser for, hvor meget elektricitet der kan overføres sikkert mellem forskellige budområder, og det begrænser handlen på elmarkedet. Hidtil har man brugt en økonomisk markedsmodel som beregningsmetode, hvilket helt enkelt betyder, at elektriciteten går derhen, hvor elprisen er højest. Overgangen til en flowbaseret kapacitetsmetode betyder, at eltransmission i stedet bliver baseret på nettets fysiske kapacitet.

Hvorfor indføres den flowbaserede kapacitetsberegning?
Målet med overgangen er at bruge elnettet mere effektivt med øget kapacitet uden at øge risikoen for driftssikkerheden. Dette opnås ved at lade elektriciteten tage flere og smartere ruter gennem nettet. Det vil bidrage til at styrke konkurrencen på elmarkedet til gavn for Europas elkunder. Ændringen betyder, at Danmark, Norden og Europa bliver mindre sårbare over for forstyrrelser, f.eks. i tilfælde af pludselige hændelser og manglende elproduktion.

Hvad betyder ændringen for elkunderne?
Muligheden for at udnytte elnettet bedre betyder bedre udveksling mellem områder med høje og lave elpriser. Det udligner priserne mellem elområderne. Da Svenska kraftnät simulerede den nye model, oplevede elområde 1, 2 og 3 gennemsnitlige prisstigninger på et par procent, mens elområde 4 oplevede et fald. Men disse tal skal tages med et stort gran salt, da simuleringen er foretaget under forudsætning af, at alt andet er lige, og det er ikke muligt at vide det på nuværende tidspunkt.

Hvad kan være årsagen til en prisændring?
Europa har et fælles elmarked, og elnettene er indbyrdes forbundne. Hele elmarkedet er prissat til marginalprisen, dvs. prisen på den sidste (dyreste) kilowatt-time el, der er købt i hvert elområde. Øget transmissionskapacitet øger konkurrencen mellem forskellige elområder og lande. Kort sagt går elektriciteten til de områder, hvor elprisen er højest.

Hvad er det næste, der sker?
Da elpriserne varierer med udbud og efterspørgsel, vil elpriserne fortsætte med at ændre sig i takt med ændringer på elmarkedet. Hele Europa arbejder på at reducere brugen af kul, gas og olie og bevæge sig i retning af mere vedvarende og fossilfri produktion. Det kan føre til lavere elpriser på lang sigt.

Hent artikel som PDF

Vil du gemme artiklen eller udskrive den? Hent artiklen via knappen nedenfor, så sendes den direkte til din email.