Danmark

Vattenfall, Novo Nordisk og Novozymes i langsigtet aftale

Udgivet: 2018-09-19 Opdateret: 2021-06-24 kl. 08:43

Vattenfall, Novo Nordisk og Novozymes i langsigtet aftale

Produktionen af insulin og enzymer kommer til at foregå ved hjælp af vedvarende energi fra Danmarks største havmøllepark Kriegers Flak i Østersøen.

Vattenfalls leverance til Novo Nordisk og Novozymes fra vindmølleparken Kriegers Flak kommer til at udgøre omkring en femtedel af parkens forventede produktion.

Indtil Kriegers Flak er oppe på fuld driftskapacitet, hvilket efter planen vil ske ved udgangen af 2021, vil elektriciteten blive leveret fra andre af Vattenfalls vindmøller i Danmark.

"Vattenfall er den største udvikler af hav vind i Danmark. Ikke mindst takket være Kriegers Flak, som bliver størst. Vi oplever en øget efterspørgsel fra virksomhederne om udelukkende at købe vedvarende energi. Det er denne aftale er et resultat af, og vi ser meget frem til samarbejdet med Novo Nordisk og Novozymes," siger Branislav Slavic, Vice President i Business Sales Nordic hos Vattenfall.

Ifølge Dorethe Nielsen, Head of Corporate Environmental Strategy hos Novo Nordisk, er muligheden for at drive virksomhedens internationale anlæg med vedvarende energi en afgørende faktor i samarbejdet med Vattenfall.

"Aftalen med Vattenfall tager os et skridt tættere på at nå vores mål: At alle vores produktionsanlæg verden over skal drives med vedvarende energi i 2020. Aftalen med Vattenfall betyder, at al europæisk produktion sker ved hjælp af vedvarende energi.

Biotekvirksomheden Novozymes har i flere år anvendt el fra vedvarende kilder til sine anlæg i Danmark. Lene Aabo, Vice President for Sourcing and Facility Management hos Novozymes, ser den nye aftale som en måde at opretholde bæredygtighed i værdikæden på - hele vejen fra produktion til det færdige produkt.

Novozymes produkter hjælper med at tackle de største problemer i verden, f.eks. klimaforandringerne. Derfor er det en selvfølge, at vi vil tage ansvar for vores egen miljøpåvirkning. Denne nye aftale giver os en stabil og pålidelig leverance af vedvarende energi på konkurrencedygtige vilkår. Samtidig understøtter aftalen en effektiv produktion i Danmark med mange gode jobs.

Den leverede el vil have en certificeret miljøvaredeklaration (Environmental Product Declaration), hvilket giver total gennemsigtighed og gør det muligt at sammenligne forskellige produkters miljøegenskaber ud fra et livscyklusperspektiv (Life Cycle Analysis).

Hent artikel som PDF

Vil du gemme artiklen eller udskrive den? Hent artiklen via knappen nedenfor, så sendes den direkte til din email.