Danmark

Danmark planlægger at opføre enorme havmølleparker

Udgivet: 2020-10-20 Opdateret: 2021-08-18 kl. 08:37

Danmark planlægger at opføre enorme havmølleparker

Gigantiske vindmølleparker ca. 20 kilometer fra kysten er blevet attraktive i jagten på vedvarende energi. Nu begynder udbudsprocessen i forbindelse med opførelsen af det, der vil blive Danmarks største havmøllepark.

Havmølleparken, der får navnet Thor, kommer til at ligge mindst 20 km ud for den nordjyske kyst og har fået sit navn efter det nærliggende fiskersamfund Thorsminde. Den får en kapacitet på mindst 800 MW, men den virksomhed, der vinder udbuddet, vil også kunne udvide den til 1,000 MW. I udbuddet indgår også transmissionskablerne til land. Man håber, at dette vil betyde en lavere samlet pris. Anlægsarbejdet vil skabe 8.000 arbejdspladser, vurderer Klima- og Energiministeriet.

Udbudsprocessen forløber i flere trin, og først i slutningen af næste år bekendtgøres det, hvem der skal bygge parken. Tilslutningen til nettet skal påbegyndes senest i begyndelsen af 2025 og være fuldt gennemført i 2027.

El fra vindmølleparker til alle husstande

I 2018 blev alle partier i Folketinget enige om en energiaftale med det mål, at 55 % af landets energibehov skal dækkes med vedvarende el i 2030. I aftalen blev det bl.a. fastlagt, at der skal bygges tre nye gigantiske havmølleparker inden 2030, og at Thor vil være den første af disse parker. Sammenlagt skal de tre parker have en kapacitet på mindst 2.400 MW, som vil være tilstrækkeligt til at dække energibehovet i samtlige danske husstande.

Thor får dobbelt så stor kapacitet som Danmarks største eksisterende havmøllepark, Vattenfalls Horns Rev 3. Den er i øjeblikket verdens trettende største havmøllepark, men da teknologien hurtigt bliver billigere, er der mange store anlæg på vej rundt omkring i verden. I sommer meddelte Vattenfall, at man vil opføre verdens største havmøllepark Hollandse Kust Zuid ud for den hollandske kyst. Parken vil få en kapacitet på 1.500 MW, når den står færdig i 2023.

Danmark var det første land i verden, som opførte en havvindmølle. Allerede i 1991 blev Vindeby havmøllepark indviet med 11 vindmøller og en samlet kapacitet på 4,95 MW, som sidenhen blev taget ud af drift i 2017. Storbritannien har i øjeblikket en dominerende position, idet otte af de ti største parker i verden ligger i farvandene omkring Storbritannien, men mange kæmpestore projekter befinder sig allerede i planlægningsfasen eller er under opførelse.

Hent artikel som PDF

Vil du gemme artiklen eller udskrive den? Hent artiklen via knappen nedenfor, så sendes den direkte til din email.