Danmark, B2B

Underleverandørernes ansvar for bæredygtighed i fokus

Udgivet: 2024-04-22 kl. 11:57

man in a warehouse

En finsk undersøgelse foretaget af OP Företagsbanken viser, at både forretningspartnere, investorer og finansfolk er interesserede i små og mellemstore virksomheders bæredygtighedsrapportering. Det er vigtigere end nogensinde, at virksomheder er gennemsigtige og rapporterer deres påvirkning på mennesker, miljø og klima for at øge deres konkurrenceevne og tiltrække investorer.  

– Bæredygtighed har vundet indpas på de store virksomheders dagsorden. Det er ikke længere en biting, men er nu noget, som den administrerende direktør er opmærksom på, beskriver Katja Keitaanniemi.
Den administrerende direktør i OP Företagsbanken ved, hvad hun taler om. Ifølge en stor virksomhedsundersøgelse udarbejdet af OP mener 93 procent af de store virksomheder, at bæredygtighed bør udvikles i kernen af forretningsdriften. Ved udgangen af 2022 deltog i alt 139 store finske virksomheder i undersøgelsen, som er foretaget elleve gange.

Af de responderende virksomheder mener 75 procent, at det er en del af deres opgave at løse samfundsproblemer, og at den sociale ansvarlighed er steget i graderne - nu på højde med miljøansvar.

Forventer en stigning på 4,4 % for investeringer i bæredygtighed

Selvom investeringer er mere risikobetonede end før på grund af verdenssituationen, er virksomhederne ifølge undersøgelsen klar til at investere i bæredygtighed. De store virksomheder forudser en stigning på 4,4 % i deres bæredygtighedsinvesteringer i indeværende år.

– Vi tænker nu proaktivt på tiltag, der er en del af virksomhedens bæredygtighedsarbejde. Men det kommer ikke af sig selv, minder Keitaanniemi om.

– Hvis der ikke handles, kommer det til at koste langt mere, end hvis man sørger for at løfte sin del i tide. For eksempel stiger priserne på CO2-udledning konstant på markederne, siger Keitaanniemi.

– Virksomhederne skal investere ressourcer i mennesker, der har ESG-viden. Det kræver investeringer at bringe bæredygtighedsarbejdet fremad, men det skaber samtidig forretningsmuligheder.

Kun 11 procent er tilfredse med deres nuværende forsyningskæde

De store virksomheders forpligtelser indvirker også uundgåeligt på underleverandører og SMV-sektoren, selvom de endnu ikke er berørt af reglerne. Af tallene fra OP's undersøgelse af de store virksomheder fremgår følgende: 42 procent siger, at de var nødt til at skifte underleverandør på grund af nye bæredygtighedskrav, og 82 procent føler sig tvunget til at forny hele forsyningskæden. Kun 11 procent er tilfredse med deres nuværende forsyningskæde, når det kommer til deres ansvarlighed i forhold til bæredygtighed.

– Forsyningskæden har stor betydning, når virksomhederne beregner og indberetter deres CO2-udledning. Hvis man skal sikre et godt bæredygtighedsarbejde i forsyningskæden, betyder det hårdt arbejde for de store virksomheder og påvirker samtidig virksomhedernes samlede økosystem, siger Keitaanniemi.

Læs også:
> Hvad er CSRD? – trusler og muligheder

Finansfolk og investorer er også interesserede i dataene
De store virksomheder trækker derfor de små og mellemstore virksomheder med i omstillingen, når de begynder at arbejde med deres scope 3-udledninger, og det går stærkt. For SMV-virksomhederne betyder det øget bæredygtighedsrapportering. Ud over forretningspartnere er også finansfolk og investorer interesserede i dataene.

– SMV'erne bør starte med at håndtere rapportering, hvor de udviser sund fornuft og foretager kloge prioriteringer: Hvad er de vigtigste rapporterede data vedrørende virksomhedens forretning og branche, siger Keitaanniemi.

Selvom CO2-rapportering stadig er ved at finde sin rette form, når det kommer til SMV'erne, skal den ikke undervurderes som et værktøj til risikohåndtering. En virksomhed, der agerer på ansvarlig vis, har bedre muligheder for at få succes i fremtiden.

– Mangler dokumenterne, kan virksomheden i værste fald miste kunder eller samarbejdspartnere. Det kan også blive sværere at få finansiering.

Omstillingen til bæredygtighed for små og mellemstore virksomheder har en enorm indvirkning på erhvervslivets økosystem, men også på den finske økonomi. SMV-sektorens andel af bruttonationalproduktet er betydelig, og hvis den bliver mere bæredygtig, vil det være med til at gøre Finland til et attraktivt sted for bæredygtige investeringer.

Læs også:
> Forståelse af scope 1, 2 og 3: vejledning i udledningsstyring for virksomheder

Hent artikel som PDF

Vil du gemme artiklen eller udskrive den? Hent artiklen via knappen nedenfor, så sendes den direkte til din email.