Traditionelle kontrakter viser, at en virksomhed køber en bestemt mængde vedvarende energi om året, men de siger ikke noget om, hvorvidt elektriciteten rent faktisk kom fra vedvarende kilder på det tidspunkt, hvor den blev forbrugt. Derfor tager markedet nu et stort skridt fremad med 24/7 matching af vedvarende energi.
"Virksomhederne vil ikke bare kunne sige, at de bruger vedvarende energi, de vil også kunne bevise det time for time. Det handler både om troværdighed og om at være på forkant med at bidrage til klimaomstillingen," siger Marcus Melin, der er rådgiver for erhvervskunder i energi- og miljøspørgsmål hos Vattenfall.
Hvad betyder 24/7-matching?
Traditionelle elkontrakter er baseret på oprindelsesgarantier, hvor virksomheder modtager certifikater for, at deres årlige forbrug matches af vedvarende elproduktion. Men det garanterer ikke, at den elektricitet, de bruger på et givet tidspunkt, rent faktisk er vedvarende.
Med 24/7-matching undersøges energiforbruget time for time, hvilket betyder:
- Fuldt ud vedvarende, hver time
Virksomheder kan bevise, at deres elforbrug altid modsvares af vedvarende elproduktion. - Mere kontrol
Øget mulighed for at tilpasse energiforbruget til tilgængeligheden af elektricitet fra vedvarende energikilder. - Mulighed for forbedring
Når virksomheder kan identificere perioder med mangel på elektricitet fra vedvarende energikilder i realtid, kan de også træffe foranstaltninger, f.eks. investere i batterilagring eller andre løsninger, der afbalancerer nettet.
Hvem er i front?
Teknologivirksomheder og datacentre, kendt som hyperscalers, er de vigtigste drivkræfter. Microsoft er en af pionererne og har sammen med Vattenfall implementeret timematchning for sine svenske datacentre. Aktører i fremstillingsindustrien, medicinalvirksomheder og detailhandlen er også begyndt at udforske mulighederne.
- "Vi kan se, at virksomheder med høje klimamål efterspørger dette. Det handler ikke kun om at få fat i vedvarende energi, men om at vise, at den faktisk bruges på det rigtige tidspunkt og på det rigtige sted", siger Andreas Espeving, salgschef hos Vattenfall.
"En vigtig faktor er, at virksomhederne ønsker at tage mere ansvar og vise, at de rent faktisk bruger vedvarende energi i realtid. Gennemsigtighed og troværdighed bliver stadig vigtigere i kommunikationen om bæredygtighed, og 24/7 matching er en konkret måde at bakke klimamålene op med data.
Hvordan fungerer teknologien?
Realtidsmatchning kræver avanceret måling og analyse af både produktion og forbrug. Det sker ved hjælp af digitale systemer, der forbinder elektricitetsstrømme time for time.
Vandkraft spiller en nøglerolle, da den kan bruges til at udjævne udsving i vind- og solenergi i realtid, hvilket gør matchning mulig, selv når vejret varierer. For dem, der ønsker at matche med ikke-planlægbare energikilder, kan batterilagring være en mulighed for at udjævne forskelle i produktionen.
Hvad er udfordringerne?
Implementering af 24/7-matching kan være en udfordring, især for virksomheder med mange faciliteter og komplekse elektricitetsbehov. Desuden kan virksomheder med bestemte bæredygtighedsmål være nødt til at justere dem, f.eks. kan de, der kun vil bruge vindkraft, være nødt til at justere for at inkludere flere energikilder, f.eks. vandkraft.
De mest almindelige udfordringer er:
- Forståelse og indsigt
En udfordring er at skabe intern forståelse for begrænsningerne i traditionelle kontrakter og værdien af time-matching. Det faktum, at traditionelle kontrakter ikke nødvendigvis garanterer, at elektriciteten var vedvarende i det øjeblik, den blev brugt, kan være en ny erkendelse for mange virksomheder. - Investering i digitale løsninger
Realtidsmåling kræver enten, at virksomhederne opsætter målere, eller at de integreres med eksisterende systemer - noget, der kan være en udfordring, især for virksomheder med mange afdelinger. - Øget kompleksitet
Mens årlig matchning er nemmere at aftale og overvåge, kræver timematchning mere avanceret måling og integration af flere energikilder. Det kan give større administrative og tekniske udfordringer.
Fremtiden for 24/7-matching
Mens efterspørgslen efter mere gennemsigtighed og nøjagtige klimadata driver udviklingen, er 24/7-matching stadig en løsning, der hovedsageligt bruges af store virksomheder med høje bæredygtighedsmål, som ønsker at være med til at drive forandringen.
For virksomheder, der ønsker at udforske muligheden, handler det om at forstå deres energiforbrug på et mere detaljeret niveau, evaluere PPA'er og begynde at måle deres forbrug i realtid. At vise, hvor og hvornår vedvarende energi rent faktisk bruges, er et vigtigt skridt for virksomheder, der ønsker at tage et mere aktivt ansvar for fremtidens energisystem.