Power-as-a-Service, Danmark

Coca-Cola i Sverige påbegynder eldrevne transporter

Udgivet: 2023-09-04 Opdateret: 2023-10-20 kl. 14:06

Coca-Cola i Sverige påbegynder eldrevne transporter

Coca-Cola i Sverige har store bæredygtighedsambitioner, med målet om at opnå net zero emission inden 2040. Vattenfall er en partner på flere måder i dette arbejde, og det seneste indsatsområde er installation af ladestationer til lastbiler på Coca-Cola Europacific Partners' anlæg i Jordbro uden for Stockholm.

Produktionsanlægget i Jordbro er allerede certificeret klimaneutralt og drives med miljøcertificeret el. Desuden er det udstyret med ladestandere til firmabiler og de ansattes private biler. Men nu tages der altså endnu et skridt med muligheden for at leverere drikkevarer med eldrevne transporter.
Den første lastbil leverer allerede drikkevarer i Mälardalen, og den anden starter op til sommer. Bilerne har en rækkevidde på ca. 250 km pr. opladning og omfatter 33 paller pr. leverance, hvilket svarer til 43.000 50 cl. flasker eller 70 000 dåser med 33 cl.

Udledningsreduktion i alle led

–    ”Projektet er et lille, men vigtigt skridt på vores vej hen imod net zero emission i hele værdikæden i 2040. Vi arbejder løbende sammen med partnere og leverandører på at reducere udledningen fra vores distribution. Siden 2021 er der anvendt 100 procent fossilfrit brændstof i forbindelse med alle indenlandske transporter, og vi har nu i flere år anvendt miljøcertificeret el fra Vattenfall på vores anlæg i Jordbro,” siger Lisa Wahlström, bæredygtighedsdirektør hos Coca-Cola Europacific Partners i Sverige.

Andreas Kölvall er Vattenfalls projektleder og administrator af de nye ladestandere. Det er en "Power-as-a-Service"-løsning, hvor Coca-Cola betaler en månedlig afgift for, at Vattenfall varetager det overordnede ansvar for installation og drift.

–    En fast månedlig omkostning er lettere at budgettere for, og det gør investeringsbeslutninger nemmere, forklarer han.
De tre ladestandere får i dag strøm fra en undercentral med begrænset effekt, men hensigten er at skabe en bedre optimeret løsning i fremtiden med flere ladestandere, der får strøm fra deres egen højspændingstransformator.

Evaluering med henblik på fremtidige projekter

Også Coca-Cola ser ladestationen som et udgangspunkt for videre udvikling.

–    ”Vi vil løbende evaluere dette pilotprojekt, da det giver os mulighed for at teste teknologien og udvikle vores logistikplanlægning. Eftersom 90 procent af vores udledninger opstår på leverandørniveau, kræves der langsigtede og stærke partnerskaber, som det vi har med Vattenfall, for at nå målet for net zero emission,” siger Lisa Wahlström.

Download vores whitepaper

Hent artikel som PDF

Vil du gemme artiklen eller udskrive den? Hent artiklen via knappen nedenfor, så sendes den direkte til din email.