B2B

Kabbarps Trädgård bidrager til et bæredygtigt energisystem med FCR

Udgivet: 2024-04-02 Opdateret: 2024-04-08 kl. 11:43

Kabbarps Trädgård bidrager til et bæredygtigt energisystem med FCR

Kabbarps Trädgård, der dyrker økologiske krydderurter og salater, er den første virksomhed inden for drivhusplanter, der kommer med på FCR-markedet. Det vigtigste argument er bæredygtighed – samtidig betyder det øget lønsomhed for virksomheden..  

Klima og bæredygtighed har altid været vigtigt for skånske Kabbarps Trädgård, som producerer mere end to millioner økologiske planter om året. Sortimentet består af omkring 30 forskellige krydderurter og salater med basilikum, koriander, timian, persille, mynte og salat som hovedprodukter. Da virksomheden fik nye ejere i 2020, besluttede de at tage yderligere skridt på bæredygtighedsområdet og investere i både genanvendelse af vand og nye former for energianvendelse.

- Vi investerer meget i miljødelen og har lavet et nyt lukket system for vand, hvor vi renser og genbruger vandet. Det har betydet,
at vi har reduceret vandforbruget med
80 procent – hvilket er meget i betragtning af, at hver plante har brug for 5-6 liter vand i løbet af sin levetid, siger Peter Säll, adm. direktør i Kabbarps Trädgård.

Ny solcellepark og AI-overvågning

I forbindelse med energikrisen sidste år besluttede Kabbarps Trädgård at fremskynde den planlagte omlægning af deres energiforsyning.

– Vi begyndte med at udskiftede gas med træpiller. Det arbejde var færdigt i april i år. Siden har vi investeret i en solcellepark, som vi går i gang med at bygge i næste uge, og som vil stå for en tredjedel af vores energibehov. Vi har desuden investeret i AI-overvågning af planterne. Overvågningen advarer om tørke og skadedyr og giver os mulighed for at vokse hurtigere, siger Peter Säll.

Derudover er virksomheden blevet den første drivhusavler i Sverige, der går ind på FCR-markedet. FCR står for Frequency Containment Reserve og betyder, at elkunder kan sælge deres fleksible elforbrug for at hjælpe med frekvensregulering i elnettet.

Frekvensregulering gennem FCR

FCR tager udgangspunkt i behovet for balance mellem produktion og forbrug i energisystemet, og i at energi skal tilføres og fjernes, når frekvensen er ujævn. Den stigende andel af vedvarende energi i form af sol og vind betyder, at der skal andre ressourcer til for at balancere hurtige ændringer i produktionen, som påvirker frekvensen i elnettet. Siden 2019 kan elforbrugere deltage og bidrage ved at tilmelde sig FCR-tjenesten. Det betyder kort fortalt, at du i korte perioder giver afkald på strøm, når der er mangel på strøm i elnettet.

– Vi har god kontakt med en rådgiver hos Vattenfall, som foreslog denne løsning til os. Bæredygtighedsaspektet var absolut det vigtigste for os. Vi forudser, at der vil være store problemer med energiforsyningen i Skåne de næste 5-10 år, og vi ønsker at bidrage på alle de måder, vi kan. Da det også er muligt at få rentabilitet i det, var der egentlig ingen tvivl, siger Peter Säll.

98b17f8c25460d83_org (1)-1

– At Kabbarps Trädgård tilslutter sig, viser mulighederne i FCR, og at det passer til mange elforbrugere; uanset branche. Vattenfall har et klart mål om at muliggøre et fossilfrit samfund, og frekvensregulering er en af flere løsninger, hvor kunderne kan deltage aktivt. Ved at opretholde balancen i nettet bidrager kunden til et bæredygtigt samfund og muliggør stadig mere fossilfri elektricitet i energisystemet. Samtidig får kunden betaling for det. En win-win situation for både kunden og klimaet, siger Filippa Kjaerboe, Head of Power Management hos Vattenfall.

Påvirker ikke planterne

Da planterne er sårbare over for store temperaturændringer, er det vigtigt, at planterne ikke bliver påvirket, hvis strømmen midlertidigt afbrydes – seks timer uden varme kan betyde, at hele planten kan fryse ihjel.

– Vi har en ekstra el-generator, vi om nødvendigt kan starte for at drive skruen til pillefyret. El-generatoren kan køre i flere timer, selvom det primært vil dreje sig om korte stop på blot et par minutter, siger Peter Säll.
De omfattende forberedelser for at sikre et vandtæt system er foretaget af Vattenfalls systemleverandør Sympower.

– Da der kræves så grundige tests, kan det forventes, at det vil tage mindst seks måneder at komme i gang. Til de situationer, hvor strømmen er afbrudt, er der for eksempel indbygget sensorer, som sørger for, at alt genstarter i den rigtige rækkefølge, fortæller Peter Säll.

En investering, der betaler sig

Selve installationen koster ikke noget for de virksomheder, der tilslutter sig FCR. Når anlægget er i drift, udbetales kompensation for den frekvensreserve, som virksomheden stiller til rådighed.

Kompensationen er baseret på den udbudte kapacitet og de aktuelle markedspriser.
– Systemet har været oppe at køre i en uge, men jeg vil tro, at det først er sidst på efteråret eller vinteren, at tjenesten tages i brug. Alt kører automatisk, så vi får et signal, når det sker, siger Peter Säll.

Han mener, at de investeringer, virksomheden nu har foretaget, betyder, at virksomheden vil stå stærkt i mange år fremover – både økonomisk og ud fra et bæredygtighedssynspunkt.

– Vi er nok unikke, fordi vi har lavet så mange store investeringer på samme tid, som alle bidrager til en mere bæredygtig energiforsyning, siger Peter Säll.

 

Kabbarps Trädgård
Forretningsområde: Dyrkning af økologiske krydderier og salater i store potter. Har omkring tredive produkter i sortimentet.
Volumen: Omkring to millioner drivhusdyrkede planter på et areal på 10.000 kvadratmeter.
Sted: Åkarp i Skåne, lige uden for Malmø.
Marked: Skåne, Blekinge, Halland og Kronoberg.
Administrerende direktør: Peter Säll.
Ejere: Anna og Daniel Bertland, hovedejere, og Peter Säll, medejer.
Hjemmeside: www.kabbarp.se

Hent artikel som PDF

Vil du gemme artiklen eller udskrive den? Hent artiklen via knappen nedenfor, så sendes den direkte til din email.