Hvad er Scope 4?
World Resources Institute har introduceret et nyt koncept kaldet ”Scope 4-udledning”. Disse udledninger er dem, som organisationen undgår gennem sine handlinger eller salg af produkter og tjenester. De kaldes nogle gange ”undgåede udledninger” eller ”avoided emissions”. Et eksempel på Scope 4-udledninger er, hvis en organisation sælger en vare eller tjeneste, der gør det muligt for andre at arbejde hjemmefra i stedet for at rejse til og fra arbejde. Der er ingen forpligtelse til at rapportere Scope 4-udledninger, og det kræver ofte komplicerede antagelser om alternativ påvirkning og afgrænsninger at gøre det. Det er dog godt for en organisation at forstå den potentielle positive påvirkning af klimaet, som brugen af organisationens produkter kan have.
Hvad er GHG?
GHG-protokollen (Greenhouse Gas Protocol) er en internationalt anerkendt standard for, hvordan virksomheder og organisationer skal måle og rapportere deres udledning af drivhusgasser. Den er udviklet af World Resources Institute (WRI) og World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) i fællesskab for at hjælpe virksomheder med at kvantificere og styre deres udledning af drivhusgasser.
Protokollen er opdelt i flere standarder og værktøjer, men de mest kendte er dem, der vedrører virksomhedernes rapportering af drivhusgasser. De omfatter:
- Virksomhedsstandarden: Denne standard dækker Scope 1 og Scope 2 og stiller krav til, hvordan virksomheder skal måle udledninger fra egen drift og fra købt energi.
- Standarden for værdikæden (Scope 3): Denne standard stiller krav til, hvordan virksomheder måler udledningen fra andre kilder i deres værdikæde – som fx leverandører og brugen af de produkter, de producerer.
- Standarden for projekter: Denne standard giver vejledning i, hvordan man sætter tal på effekten af specifikke projekter eller tiltag, der reducerer udledninger.
Hvordan beregner man udledningen af CO2?
Beregning af en virksomheds CO2-udledning kan være en kompliceret proces og kræver adgang til detaljerede data. Men det behøver ikke være sådan. Generelt handler det om at identificere alle relevante kilder til CO2-udledning, sætte tal på omfanget af udledning fra hver kilde og derefter lægge det sammen for at kende den samlede udledning. Her er en generel trin-for-trin guide:
- Identificer kilder: Dine emissionskilder vil variere alt efter typen af virksomhed. Det kan omfatte alt fra forbrænding af fossile brændstoffer i køretøjer og bygninger eller proces-udledning i industriel produktion – til klimapåvirkningen fra virksomhedens indkøb af produkter og tjenester.
- Indsaml data: For hver emissionskilde har du brug for data på, hvor meget du bruger af en bestemt ressource, eller hvor meget af en bestemt aktivitet, du udfører. Det kan være mængden af brændstof, du bruger, antallet af kilometer, dine køretøjer kører, mængden af affald, du producerer osv.
- Brug emissionsfaktorer: For at konvertere dine data til kuldioxidækvivalenter (CO2e), skal du bruge emissionsfaktorer. Disse er videnskabeligt bestemte værdier, der repræsenterer mængden af udledninger, som genereres pr. enhed af en bestemt aktivitet eller et bestemt ressourceforbrug. Emissionsfaktorer kan variere afhængigt af specifikke forhold og er tilgængelige fra flere kilder, herunder miljømyndigheder og internationale organisationer som FN’s klimapanel (IPCC).
- Beregn udledninger: Gang dine brugsdata med de relevante emissionsfaktorer for at få dine udledninger i CO2e. Læg derefter alle disse værdier sammen for at få dine samlede udledninger.
- Bekræft og rapporter: Det er vigtigt at verificere dine beregninger for at sikre, at de er nøjagtige og fuldstændige. Du kan også have brug for at rapportere dine udledninger til relevante myndigheder, investorer og andre interessenter.
Husk, at dette kun er en grundlæggende vejledning, og at nøjagtige metoder kan variere afhængigt af specifikke omstændigheder og krav.
Hvad indgår i Scope 1?
Scope 1 i GHG-protokollen omfatter direkte udledning af drivhusgasser, som stammer fra en organisations eller virksomheds egne kilder og aktiviteter. Scope 1-udledninger omfatter følgende kategorier:
- Forbrænding af fossile brændstoffer: Dette omfatter udledninger, som stammer fra forbrænding af fossile brændstoffer, som bruges i organisationen. Det kan være udledninger fra brug af olie, kul, naturgas eller diesel til opvarmning, elproduktion eller transportformål.
- Procesudledninger: Dette omfatter udledninger, der opstår som en del af specifikke processer i organisationens drift. Eksempler på procesudledninger kan være udledning fra kemiske reaktioner, udledning fra industrielle produktionsprocesser eller udledning fra affaldsbehandling.
- Køretøjer og transport: Dette omfatter udledninger fra organisationens flåde af køretøjer og transport relateret til dens drift. Det kan være udledning fra firmabiler, lastbiler eller anden transport i køretøjer, som virksomheden ejer, og som finder sted i forbindelse med forretningsaktiviteter.
Hvad indgår i Scope 2?
Scope 2 i GHG-protokollen omfatter udledninger af drivhusgasser, der er direkte forbundet med en organisations eller virksomheds energiforbrug. Det dækker specifikt udledninger, der stammer fra produktion af indkøbt elektricitet, damp, varme eller køling, som bruges af organisationen.
- Udledning fra indkøbt elektricitet: Udledninger, der opstår ved produktionen af den elektricitet, som en organisation køber og bruger. Det kan være udledning fra kulfyrede kraftværker, naturgasanlæg og andre energikilder.
- Udledning fra indkøbt varme: Udledninger, der genereres ved produktionen af varme, som købes og bruges af en organisation. Den kan være udledning fra fjernvarme eller varme produceret af olie eller gas.
- Udledning fra indkøbt køling: Udledninger, der kommer fra produktionen af kulde eller kølesystemer, som en organisation køber og bruger. Det kan omfatte udledning fra kølemaskiner, klimaanlæg eller køleteknologi drevet af forskellige energikilder.
Hvad indgår i Scope 3?
Scope 3 i GHG-protokollen omfatter indirekte udledninger af drivhusgasser, som er relateret til en organisations eller virksomheds værdikæde. Scope 3-udledninger omfatter følgende kategorier:
- Udledning fra indkøbte varer og tjenester (upstream): Dette omfatter udledninger, som opstår under produktionen af de varer og tjenester, som organisationen køber fra sine leverandører. Det kan omfatte udledning fra råvareudvinding, fremstilling, transport af produkter og affaldshåndtering.
- Udledning fra brug af solgte produkter (downstream): Dette omfatter udledninger, som opstår, når organisationens produkter bruges af kunder eller andre aktører. Det kan omfatte udledning fra brændstofforbrænding, energiforbrug eller affaldshåndtering relateret til produkternes brug.
- Udledning fra transport (upstream og downstream): Dette omfatter udledninger, som opstår ved transport af varer og tjenester knyttet til organisationens drift. Det kan være udledning fra transport af råvarer til produktionsanlæg, distribution af færdige produkter til kunder eller forretningsrejser og pendling.
- Udledning fra affaldshåndtering: Dette omfatter udledninger fra håndteringen af affald, som genereres af organisationen. Det kan omfatte udledning fra deponering, affaldshåndteringssystemer eller genanvendelse.
- Udledning fra investeringer: Dette omfatter udledning, der opstår som følge af organisationens investeringer, fx i energiselskaber eller industrier med høje udledninger.
Beregning ved hjælp af GHG Protokol eller ISO-standard?
For at udregne en virksomheds CO2-udledning bruger man ofte GHG-protokollen (Greenhouse Gas Protocol) eller ISO 14064-standarden (fra International Organization for Standardization).
GHG Protokol: Dette er den mest udbredte standard til kvantificering og rapportering af drivhusgas-udledninger. GHG-protokollen giver en ramme for måling af drivhusgasudledninger og definerer Scope 1-, 2- og 3-udledninger. GHG-protokollen bruges ofte som grundlag for nationale og regionale drivhusgasprogrammer.
ISO 14064-standard: Denne standard giver en internationalt godkendt ramme for design, udvikling, håndtering, rapportering og verifikation af drivhusgasudledningsrapporter. ISO 14064 er opdelt i tre: ISO 14064-1 (organisationsniveau), ISO 14064-2 (projektniveau) og ISO 14064-3 (validering og verifikation).
Valget mellem disse to metoder afhænger af virksomhedens behov og ressourcer samt hvilke krav, der er fra myndigheder eller andre interessenter. Det er værd at bemærke, at disse to standarder kan bruges sammen og supplerer hinanden. GHG-protokollen giver mere detaljerede retningslinjer for beregning af drivhusgasudledninger, mens ISO 14064 giver retningslinjer for verifikation og validering af emissionsdata. I mange tilfælde vil virksomheder bruge GHG-protokollen til at beregne deres udledninger – for derefter at følge ISO 14064, når rapporteringen skal verificeres.